Ako správne užívať rybí olej?
Ako správne užívať omega-3 rybí olej?
Kedy je najvhodnejšie užívanie rybieho oleja? Pred či po jedle?
Aké tuky sú najvhodnejšie?
Ak hľadáte viac informácií, odpovede na svoje otázky, ste tu správne.
Prírodný rybí olej OMEGA-3 HP natural obsahuje viac ako 30% EPA a DHA vo forme triglyceridov, čiže tukov v prirodzenej forme. Z hľadiska stráviteľnosti sú prirodzené tuky najvhodnejšie.
Optimálne vstrebanie rybieho oleja a následnú distribúciu v organizme zabezpečuje dôkladná emulgácia fosfolipidmi a účasť žlčových tráviacich enzýmov.
Žlčové kyseliny umožňujú vytvárať tukové emulzie, drobné nanočastice tukov, ktoré sú rozptýlené vo vodnom prostredí, ľahko prechádzajú stenou tenkého čreva a následne sa transportujú krvným obehom do pečene a celého organizmu.
Pre optimálne trávenie rybieho oleja je potrebné užívanie spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče a teda aj lepšej emulgácii a stráveniu oleja. Užitie rybieho oleja spolu s jedlom zároveň napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúcich sa v prijatej potrave (vitamíny A,D,E,K).
V prípade užitia rybieho oleja nalačno je emulgácia v prostredí žalúdka obmedzená a olej zostáva akoby plávať v obsahu žalúdka v oddelenej vrstve. Výsledkom je sťažené a spomalené trávenie, ktoré sa môže prejaviť ťažobou, grganím. Neodporúča sa užívať rybí olej nalačno a jednoducho zapiť tekutinou.
Užívať viac-krát denne alebo stačí 1-krát denne?
Mastné kyseliny sa metabolizujú pomaly, zvýšené hladiny lipidov v sére po konzumácii tuku pretrvávajú niekoľko dní. Prakticky nemá zmysel užívať doplnky s omega-3 viackrát denne, postačuje jednorazové užitie dennej dávky.
Jednorazové užitie dennej dávky rybieho oleja neplatí pre ľudí s poruchami trávenia z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka a oslabenou tvorbou lipáz – enzýmov tráviacich tuky. Typickým prejavom problémov s trávením tukov je preháňanie. V týchto prípadoch je potrebné dávku deliť na viac menších častí užitých v priebehu dňa spolu s jedlom a nezaťažiť tak nadmerne tráviaci systém.
Môžeme priberať z vyšších dávok rybieho oleja?
Nie. Skutočná príčina priberania je iná. Nenasýtené mastné kyseliny rybieho oleja pôsobia dokonca priaznivo v zmysle zachovania metabolických procesov. Omega-3 mastné kyseliny svojim protizápalovým účinkom chránia beta bunky pankreasu a tým chránia tvorbu inzulínu. Inzulín je zodpovedný za správne energetické využitie cukrov.
Vďaka inzulínu sa cukor dostáva do vnútra buniek, kde sa mení na energiu. V prípade oslabenia tvorby inzulínu prichádza pocit únavy, aj napriek dostatku potravy. Únava je jedným z dôvodov vedúcich ku ďalšej konzumácii jedla.
Denné dávky rybieho oleja sú z hľadiska celkového energetického príjmu zanedbateľné. Najväčšie riziko priberania spočíva v nadmernej konzumácii a energetickom nadbytku škrobov. Škroby sú vlastne vysokomolekulárne cukry. V organizme sa rozkladajú na glukózu. V prípade chýbajúcej fyzickej aktivity sa nadbytočná glukóza mení na tuky a ukladá sa do tukových buniek.
Podstata priberania nie je teda v konzumácii malého množtva tuku, ale v nadbytku škrobov a cukrov v potrave.
Comments (2)
Dobryy den,chcem sa poradit aky caj mozem pit na znizenie cukru v krvi ,mam tak 12,hrozi inzulin a to nechcem ,dostala som informaciu o Vas ,aj cajiky Horka tekvicka alebo Gurmar,ako to mozem spojit a uzivat,mne robia tabletky zle na zaludok.Momentalne uzivam Diaprenol 60mg,a Tulip 10mg.Dakujem za info,pekny den.
Dobrý deň, odporúčam Vám brať prednostne Gurmar čaj. Horká tekvička je vhodná ako alternatíva v prípade ak nezaberá Gurmar čaj. K úprave glykémie je nevyhnutné postupné obmedzenie sacharidov, čiže nielen cukrov ale aj škrobov: cestoviny, pečivo, zemiaky, ryža, ktoré výrazne zvyšujú hladinu cukru. Zmeny treba uskutočniť pozvoľna aby nedošlo k závažnejšej hypoglykémii a metabolizmus mal čas na adaptáciu na štiepenie tukov (ketogénny metabolizmus). K problémom so žalúdkom – napíšte na info@nutraceutica.sk, prekonzultujeme detaily v súkromnej, neverejnej komunikácii.
Nutraceutica