Časté otázky a odpovede
Prečo si vybrať rybí olej Nutraceutica?
Čím sú naše produkty výnimočné?
Pri produktoch NUTRACEUTICA platí: viete, čo kupujete:
- čisté omega-3 a skvelá chuť
- prírodný pôvod
- známy pôvod suroviny
- certifikácia
- prírodné vitamíny
- žiadne syntetické vitamíny
- najvyšší stupeň čistoty
Nepoužívame syntetické formy vitamínu E.
Nutraceutica ako prvý výrobca aplikuje jedinečný prírodný vitamín E úplného spektra, nazývaný tiež vitamín E 2. generácie.
Biologické účinky sú v niektorých prípadoch 50-krát vyššie v porovnaní so syntetickými formami vitamínu E, ktoré bežne pridávajú iní výrobcovia tekutých rybích olejov.
Veľa zákazníkov si možno neuvedomí, že rybie oleje vo forme kapsúl sú často neznámeho pôvodu, vyrobené z neoveriteľných zdrojov pochádzajúcich z Južnej Ameriky alebo Číny, prípadne z oblastí s ekosystémom zaťaženým nadlimitným obsahom toxínov. Produkty kompromisnej kvality často obsahujú pridané syntetické antioxidanty /tokoferol acetát – syntetická forma vitamínu E/ zabezpečujúce stabilitu voči zrýchlenej oxidácii oleja.
NUTRACEUTICA rybie oleje sú vyrobené z najkvalitnejšej základnej suroviny – rybieho oleja produkovaného najväčším Európskym výrobcom Lysi Island s certifikovaným systémom kvality.
Výrobca suroviny patrí k svetovým expertom na morské tuky.
Najvyšší stupeň čistoty zabezpečuje vysokú stabilitu aj bez prídavku axtioxidantov a syntetického vitamínu E. Kvalita suroviny je stabilne výnimočná, čo zabezpečuje vysoký obsah omega-3 EPA, DHA, ALA a bohatosť obsahu prírodných omega-9 mastných kyselín.
Starostlivým výberom vhodných druhov severských rýb obsahuje OMEGA-3 HP natural rybí olej bez použitia technológie koncentrovania až 20% EPA, 13% DHA a 7% ALA. Celkový obsah omega-3 dosahuje hodnotu presahujúcu 40%!
Priamym dôkazom vysokého obsahu nenasýtených mastných kyselín je riedka konzistencia oleja, tekutosťou veľmi podobná obyčajnej vode.
Sviežosť: absolútne žiadna vôňa a chuť po rybách!
Z dôvodu predchádzajúcich nepríjemných skúseností s užívaním rybích olejov iných výrobcov sa mnohí ľudia vyhýbajú konzumácii v tekutej forme. Produkty OMEGA-3 HP sa odlišujú. Chutia skvelo, pretože sú čerstvé a zároveň zbavené zápachu. Výskumy dokázali, že vyskytujúci sa nepríjemný zápach je spôsobený oxidáciou a rozkladom molekúl tukov. Oxidované polynenasýtené tuky sú zdrojom voľných radikálov. čítať viac
Ako zistím, že omega-3 kapsle sú v prirodzenej forme a nie etylestery?
Najistejšie je siahnúť rovno po prirodzenom vysoko čistom rybom oleji, zbavenom zápachu, kde nemusíte nič zisťovať.
Ak predsa chcete zostať pri užívaní omega-3 kapslí a výrobca túto skutočnosť radšej neuvádza, existuje praktický test pomocou jednorázového polystyrénového pohárika na nápoje.
Postup:
1. Nakvapkajte obsah kapslí do polystyrénového pohárika
2. Pozorujte zmeny po 10 minútach. Ak nakvapkaný obsah omega-3 kapslí je etylester, mali by ste spozorovať postupné prežieranie polystyrénového pohárika.
3. Prirodzený rybí olej nespôsobí rozožratie polystyrénu.
Záver
Doplnky výživy s prirodzeným rybím olejom v triglyceridovej forme ponúkajú mnoho výhod v porovnaní s koncentrátmi v kapsliach obsahujúcich syntetické etylestery.
Prirodzený rybí olej sa vyznačuje vyššou vstrebateľnosťou, konzumácia je úplne bezpečná aj pri oslabenej funkcii pečene, sú chemicky stabilnejšie a vhodné aj pre deti.
Najvyšší štandard kvality Nutraceutica Vám prináša rybí olej Omega-3 HP natural v prirodzenej forme, navyše zbavený akýchkoľvek zápachov a dostupný s neutrálnou chuťou ako prídavok do jedál a s ovocnými príchuťami na priame užívanie. viac info tu
Ako si vybrať vhodné omega-3?
Prirodzený vysoko čistený rybí olej
Optimálnu možnosť podávania omega-3 kyselín predstavujú prirodzené, obsahovo nezmenené, vysoko čistené rybie oleje.
Výhodou prirodzeného vysoko čisteného rybieho oleja zbaveného akýchkoľvek zápachov a všetkých toxínov je komfortné užívanie po čajových lyžičkách a hlavne veľmi jednoduché podávanie menším deťom a starším ľuďom, ktorí môžu mať problémy s prehĺtaním kapslí. Prídavok prírodnej ovocnej arómy nemaskuje žiaden zápach, len zabezpečuje skvelú chuť a obľubu u detí.
Prirodzený rybí olej obsahuje 30% EPA a DHA a zvyšok tvoria tiež veľmi prospešné mastné kyseliny: alfa-linolénová ALA (omega-3) a kyselina olejová OA(omega-9) ktoré tiež prispievajú k priaznivým účinkom na zdravie. Navyše obsahuje biologicky účinnejšie prirodzené formy vitamínov a prirodzené antioxidanty.
Hlavným dôvodom pre odporúčanie prirodzených, vysoko čistených rybích olejov je vyvážený pomer jednotlivých prirodzených nutričných látok, príjemná chuť a ľahké podávanie a vysoká obľúbenosť aj u malých detí, ktoré vedia najlepšie oceniť príjemnú chuť.
Výhodou prirodzeného oleja je možnosť dopriať si podstatne vyššie dávky omega-3 mastných kyselín ako pri užívaní kapslí. Užívanie kapslí zabezpečuje z hľadiska prijatého množstva len nutričné minimum. Dávka 1 g rybieho oleja denne (1 kapsula) pre dospelých nie je dostačujúca na postrehnuteľné zlepšenie zdravotného stavu. Skúste sa zamyslieť, koľko by Vás stálo užívanie 10 kapslí rybieho oleja (10x500mg = 5g) a 1 polievkovej lyžice (cca 5g) rybieho oleja denne?
Pre mnohých ľudí, najmä s alergiami, atopickým ekzémom, syndrómom suchého oka, autioimunitnými ochoreniami, reumou, kardiovaskulárnymi chorobami, trpiacich vysokým krvným tlakom a cukrovkou by sa mal optimálny príjem čistých omega-3 mastných kyselín pohybovať v rozmedzí 2 až 4g denne, kedy sa už dosahuje nielen preventívny ale aj želateľný liečebný efekt. Užívanie 5 a viac kapslí denne nie je výhodné ani z praktického hľadiska a cena kapslových foriem je tiež podstatne vyššia.
Odporúčame Vám vysokočistený rybí olej z celých arktických tresiek, úplne zbavený zápachu, absolútne čerstvý. Je najbohatší prirodzený, ľahko stráviteľný zdroj obsahujúci až 40% omega-3 mastných kyselín. Vyrábaný na Islande, kvalita potvrdená nezávislými akreditovanými laboratóriami na Slovensku. Najvyšší stupeň čistoty HP (High Purity).
Viac o produktoch si prečítajte v sekciách:
Ako správne užívať rybí olej?
Prírodný rybí olej OMEGA-3 HP natural obsahuje viac ako 30% EPA a DHA vo forme triglyceridov, čiže tukov v prirodzenej forme. Z hľadiska stráviteľnosti sú prirodzené tuky najvhodnejšie.
Optimálne vstrebanie rybieho oleja a následnú distribúciu v organizme zabezpečuje dôkladná emulgácia fosfolipidmi a účasť žlčových tráviacich enzýmov.
Žlčové kyseliny umožňujú vytvárať tukové emulzie, drobné nanočastice tukov, ktoré sú rozptýlené vo vodnom prostredí, ľahko prechádzajú stenou tenkého čreva a následne sa transportujú krvným obehom do pečene a celého organizmu.
Pre optimálne trávenie rybieho oleja je potrebné užívanie spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče a teda aj lepšej emulgácii a stráveniu oleja. Užitie rybieho oleja spolu s jedlom zároveň napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúcich sa v prijatej potrave (vitamíny A,D,E,K).
V prípade užitia rybieho oleja nalačno je emulgácia v prostredí žalúdka obmedzená a olej zostáva akoby plávať v obsahu žalúdka v oddelenej vrstve. Výsledkom je sťažené a spomalené trávenie, ktoré sa môže prejaviť ťažobou, grganím. Neodporúča sa užívať rybí olej nalačno a jednoducho zapiť tekutinou.
Užívať viac-krát denne alebo stačí 1-krát denne?
Mastné kyseliny sa metabolizujú pomaly, zvýšené hladiny lipidov v sére po konzumácii tuku pretrvávajú niekoľko dní. Prakticky nemá zmysel užívať doplnky s omega-3 viackrát denne, postačuje jednorazové užitie dennej dávky.
Jednorazové užitie dennej dávky rybieho oleja neplatí pre ľudí s poruchami trávenia z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka a oslabenou tvorbou lipáz – enzýmov tráviacich tuky. Typickým prejavom problémov s trávením tukov je preháňanie. V týchto prípadoch je potrebné dávku deliť na viac menších častí užitých v priebehu dňa spolu s jedlom a nezaťažiť tak nadmerne tráviaci systém.
Môžeme priberať z vyšších dávok rybieho oleja?
Nie. Skutočná príčina priberania je iná. Nenasýtené mastné kyseliny rybieho oleja pôsobia dokonca priaznivo v zmysle zachovania metabolických procesov. Omega-3 mastné kyseliny svojim protizápalovým účinkom chránia beta bunky pankreasu a tým chránia tvorbu inzulínu. Inzulín je zodpovedný za správne energetické využitie cukrov.
Vďaka inzulínu sa cukor dostáva do vnútra buniek, kde sa mení na energiu. V prípade oslabenia tvorby inzulínu prichádza pocit únavy, aj napriek dostatku potravy. Únava je jedným z dôvodov vedúcich ku ďalšej konzumácii jedla.
Denné dávky rybieho oleja sú z hľadiska celkového energetického príjmu zanedbateľné. Najväčšie riziko priberania spočíva v nadmernej konzumácii a energetickom nadbytku škrobov. Škroby sú vlastne vysokomolekulárne cukry. V organizme sa rozkladajú na glukózu. V prípade chýbajúcej fyzickej aktivity sa nadbytočná glukóza mení na tuky a ukladá sa do tukových buniek.
Podstata priberania nie je teda v konzumácii malého množtva tuku, ale v nadbytku škrobov a cukrov v potrave.